logo
logo

INFORMACIJE


Preventivna i korektivna gimnastika je namenjena prvenstveno deci predškolskog i školskog uzrasta. Podrazumeva otklanjanje posturalnih poremećaja koji se javljaju u ovoj dobi, kao što su deformiteti kičmenog stuba, nogu i svoda stopala.

Ove vežbe imaju preventivno i korektivno dejstvo. Kod dece koja već poseduju neki od ovih poremećaja, korektivnim vežbama se ispravlja držanje tela i sprečava dalje napredovanje poremećaja. Za decu sa slabijom muskulaturom i kod gojazne dece se takođe preporučuje ovaj vid vežbanja, kako bi u vidu prevencije sprečili pojavljivanje nekih od ovih poremećaja.

Rezultati sistematskih pregleda dece u osnovnim i srednjim školama govore da su deformiteti kičmenog stuba u porastu iz godine u godinu. Koštano-mišićni sistem dece u razvoju pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora podložan je defomacijama. Nasleđe i loše navike u držanju, preteške školske torbe, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizička aktivnost dovode do poremećene statike kičmenog stuba što za rezultat ima pojavu kifoze, skolioze i lordoze. Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utiče na razvoj već prisutnih deformacija.

Kifoza ili pogrbljenost je povećana krivina kičmenog stuba u grudnom delu, ali može da se javi i na drugim delovima kičme. Posebno je uočljiva u sedećem položaju i prati je povijenost ramena u napred. Često je posledica naglog rasta kao i nepravilnog sedenja kod dece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđa.

Skolioza je krivljenje kičme u stranu, može biti jednostruka u obliku slova “C”, dvostruka kada se kičma krivi na obe strane kao slovo “S” i vrlo retko trostruka. Nema spolja vidljivih očiglednih znakova, čak vrlo često ova deca imaju dobro držanje što otežava blagovremenu dijagnostiku. Zato je neophodno redovno i pažljivo pregledati decu i posebno obratiti pažnju na pojavu asimetrija na telu (jedno rame niže, grudni koš sa izbočen više sa jedne strane, ulegnut rebarni luk, nejednaki trouglovi stasa…).

Za razliku od ostalih deformacija kod kojih je uzrok uglavnom očigledan, skolioze su u najvećem procentu nepoznate etiologije pa je teško predvideti kako će napredovati što otežava lečenje i davanje prognoze. Na žalost nekada i pored svih preduzetih mera prevencije i adekvatnog lečenja ostaju trajne posledice na koštano mišićnom sistemu. Zato je jako važno što ranije otkriti deformitet jer to daje veće šanse za uspeh u lečenju.

Lordoza je prenaglašena krivina u lumbalnom delu kičme (u krstima). Uglavnom je posledica slabosti trbušnih mišića, ali i deformiteta stopala i kolena koji dovode noge i karlicu u nepravilan položaj što se kompezuje naglašenom krivinom u lumbalnom delu kičme. Kada posmatramo dete sa strane (iz profila) uočićemo veliki stomak čak i kod izrazito mršave dece što su u stvari jako oslabljeni i istegnuti trbušni mišići. Iako se ne smatra ozbiljnim deformitetom kod dece i često se ne leči, a kod gojazne dece prođe i neprimećen, zbog narušene statike čitavog tela u odraslom dobu je “slaba tačka” na kojoj se javljaju bolovi i degenerativna oboljenja.

Nepravilnosti u razvoju grudnog koša se manifestuju kao “kokošije grudi” (izbočene) i “levkasti grudni koš” (udubljene grudi). Ovaj deformitet zbog nepravilnog položaja rebara smanjuje ventilaciju pluća i često je udružen sa deformitetima kičmenog stuba.

Na stopalima se najčešće javljaju spušteni svodovi i ravna stopala. Na pojavu ovih deformiteta utiče pre svega nasledni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost, bolovi u nogama, a nekad i u krstima.

Aktuelni način života kod odraslih i kod dece prouzrokuje bolest modernog čovečanstva, tzv. hipokineziju zbog „sedećeg načina života“. Kineziterapija otklanja posledice hipokinezije i profilaktički deluje na pojavljivanje istih.

Uz redovno vežbanje i kontrolisanje muskulature deteta možemo puno doprineti njegovom razvoju i kvalitetu njegovog života. Važno je napomenuti da ovaj vid vežbanja nema alternativu u redovnom bavljenju sportom i fizičkom aktivnošću kod već uznapredovalih poremećaja posturalnog statusa zbog specifičnosti dubokih mišića leđa i svoda stopala.

NMT je tehnika koja se zasniva na prirodnom procesu izlečenja tela. Mišićima se ne pripisuje samo uloga u pokretljivosti tela, već i kontrola venske i limfne cirkulacije kao i telesne temperature. Stoga, neadekvatan rad mišića prouzrokuje različitu simptomatologiju. Tehnika NMT se bazira na terapeutskom konceptu koji, usvajajući principe kineziologije, olakšava slobodnu pokretljivost do te mere da omogućava mišićnom sistemu da pomogne telu da se samo izleči (biomehanički). Filozofija ovog metoda je u savršenom skladu sa idejom da »funkcija čini organ«. Koristeći elastičnu traku, otkriveno je da spoljašnjom potporom može da se pomogne mišićima i drugim tkivima. Upotreba ove tehnike stvara potpuno nov pristup u tretmanu nerava, fascije i mišića.

NMT je neinvazivna, nefarmakološka tehnika, koja poboljšava terapiju i nudi pacijentima alternativno, efikasno i lokalizovano lečenje. Tehnika NMT se bazira na prirodnim sposobnostima ozdravljenja tela koje su stimulisane aktivnošću neuro-mišićnog i neurosenzitivnog sistema. Metod proizilazi iz kineziologije. Reč je o korektivnoj mehaničkoj i/ili senzitivnoj tehnici koja pospešuje vensku i limfnu cirkulaciju tretiranog dela. Upotreba NMT nudi medicinskom osoblju u sportu i fizioterapeutima inovativan pristup u lečenju. NMT je novi pristup u post-traumatskom lečenju mišića, nerava i organa, u fizikalnoj terapiji, ili se jednostavno može koristiti da bi se poboljšao sportski učinak. Mišićima se ne pripisuje samo uloga u pokretljivosti tela, već i kontrola venske i limfne cirkulacije i telesne temperature. Ukoliko su mišići oštećeni ili povređeni, kao posledica se javljaju razni simptomi. Tretiranjem mišića elastičnom trakom koja dozvoljava potpunu pokretljivost mišića i zglobova, aktiviraju se mehanizmi odbrane i povećava se sposobnost izlečenja mišića, nerava i organa. Traka koja se koristi u NMT tehnici, zalepljena na mišić koji se tretira, svojom elastičnošću od 40% omogućava potpunu pokretljivost tog dela tela. Lepljivi deo trake se aktivira telesnom toplotom. Traka može ostati na telu zalepljena 3-4 i više dana. Retko izaziva iritacije na koži, budući da ne sadrži lateks, a njena specijalna talasasta, perforirana struktura omogućava disanje kože.

PRIMENA KOD SPORTISTA

Bandaža koja se obično koristi kod sportista ima za cilj sprečavanje pokretljivosti mišića i zglobova. Višeslojnim obmotavanjem tretiranog dela povećava se pritisak i dolazi do opstrukcije cirkulacije telesnih tečnosti, što je svakako neželjeni efekat. Iz tog razloga se bandaža stavlja pre početka sportske aktivnosti i po njenom zavšetku se skida. Nasuprot tome, stimulacija ovom trakom se zasniva na potpuno drugačijim principima i ima za cilj da omogući potpunu slobodu pokreta što dovodi do biomehaničkog oporavka mišića. Da bi se obezbedila sloboda pokreta mišića pri korišćenju ove tehnike, savetuje se korišćenje kvalitetnih rastegljivih traka, elastičnosti 30-40% u odnosu na svoju originalnu dužinu. Upravo ta elastičnost sprečava prekomerno istezanje mišića. Na prvi pogled bi moglo da izgleda da je obična elastična traka, međutim traka i tehnika stimulacije NMT su suštinski drugačije u odnosu na bandažu.

Četiri glavne funkcije stimulacije posredstvom NMT su oprobane u kliničkoj praksi kao i u laboratorijama. Dobijeni su sledeći rezultati:
1. Podrška mišićima

 • poboljšava kontrakciju oslabljenih mišića
 • smanjuje zamor mišića
 • smanjuje prekomerno širenje i kontrakciju mišića
 • smanjuje grčeve i mogućnost lezija mišića
 • otklanja bol

2. Otklanja zastoj u cirkulaciji telesnih tečnosti

 • poboljšava cirkulaciju krvi i limfe
 • smanjuje prekomernu toplotu tela i hemijske supstance iz tkiva
 • smanjuje upalu
 • smanjuje prekomernu osetljivost i bolove u koži i mišićima

3. Pokreće endogeni sistem analgezije

 • pokreće inhibitorni spinalni sistem
 • aktivira descedentni inhibitorni sistem

4. Koriguje probleme zglobova

 • usklađuje nepravilne položaje zgloba uzrokovane spazmom i skraćenim mišićima
 • normalizuje tonus mišića i oštećene fascije
 • povećava se obim pokreta
 • otklanja bol
 • poboljšanje posturalnog statusa
 • poboljšanje motorike
 • koordinacija kroz fizičku aktivnost i igru